Att nätverka är mångas stora skräck men kan också vara del roliga delen av arbetet – om du gör det rätt. Mårten Forslund har många års erfarenhet av chefskap som VD på Serveoffice, delar med sig av sina bästa tips.
Kanske är nätverkande en del av din arbetsroll eller kanske är det något som du skulle ha stor nytta av. Hur som helst är nätverkande idag en essentiell del av allas våra liv oavsett om vi vill det eller inte. Och tänker du efter lite extra noggrant så märker du nog att du alltid sysslat med nätverkande, åtminstone om du haft kontakt med andra människor.
Viktigt att nätverka
– För mig är det en stor skillnad på professionellt och privat nätverkande även om de vilar på samma grund men den viktigaste frågan är huruvida man kan använda ett nätverk eller inte, förklarar Mårten Forslund VD på Serveoffice.
Så varför tycker du att det är viktigt?
– Det handlar om att hjälpa varandra dit man ska. Om du känner en bra elektriker så inger den rekommendationen mycket mer än om jag hittar dem via en googling. Egentligen kan man säga att det är en slags byteshandel med tjänster, samarbeten, produkter ja till och med känslor.
Att nätverka bra
Uppenbart är att nätverkande är något som bygger på social kompetens. Mindre uppenbart är kanske hur man gör det bra. För många kan det upplevas som oärligt, falskt och därför obekvämt. Och hur vet man ens om man är bra på sitt nätverkande?
– Jag tycker att jag nätverkar på ett sätt som jag skulle uppskatta att även andra gjorde. Min princip är att hälsa på en till två nya personer som jag inte känner men även umgås med de jag känner. På så sätt blandar jag nytta med nöje.
Hur ska man nätverka under Coronatider?
– Nätverkandet har inte bara digitaliserats utan även individualiserats. Jag är med i flera nätverk där man håller föreläsningar och seminarier digitalt. Efter att ha deltagit i dem brukar jag kontakta de personer som jag tycker har bidragit med något intressant och bjuda dem på lunch.
Mårten Forslunds tips på hur du nätverkar på ett bra sätt:
- Alla är i samma sits – ”Vad jobbigt!”, förmodligen är du inte ensam om att tycka det. Alla som är där är där av samma anledning och de flesta är inte mingelproffs. Det innebär att alla som är där blir superglada om någon frågar ”Vem är du?”. Så även om du tycker det är obehagligt så skapar du ett värde bara genom att samtala med någon.
- Våga gå vidare – Fastna inte med en person hela kvällen. Du känner ganska snabbt om detta ger dig något eller inte. Våga gå därifrån och säg att du har ett mål med kvällen, att skapa nya bekantskaper.
- Våga be om hjälp – ”Jag jobbar med bemanning och rekrytering och vi behöver fler affärer så jag skulle uppskatta om du kan koppla ihop mig med dina kontakter” är en helt rimlig inställning fråga när man lärt känna varandra.
- Var dig själv – Försök inte vara någon som du inte är för du ska kunna leverera på det du säger.
- Ha ett tydligt syfte – Varför går du till detta nätverk? Sätt upp mål. Exempelvis kan det vara att första gången du deltar i ett nätverk så ska du presentera dig för tre olika personer.