Att bemöta en energitjuv

Att bemöta en energitjuv

19 april 2022

Tillbaka till nyhetsöversikten

Lena Skogholm, föreläsare och författare tipsar om hur man hanterar en energitjuv utan att tappa bort sig själv.

Energitjuvar, de finns överallt. I kompisrelationen, i jobbrelationen eller till och med i kärleksrelationen. Typer som tycks suga musten ur oss på ett eller annat sätt. Googlar man på begreppet får man fram definitionen: ”Tycker ofta synd om sig själv och ser sig själv som ett offer och vinner därför sympati.”

Känner du igen dig? Ja, många av oss har i en eller flera situationer stött på vad som säkerligen passar in i ovanstående beskrivning. Något som lämnat oss med en obehaglig känsla.

Lena Skogholm som är författare till boken ”10 tips på hur du bemöter en energitjuv”, är inte bara själv bekant med denna typ av person utan har koll på tipsen och tricksen för att hantera dem.

Så vem är en energitjuv enligt dig?

- Det är någon som sitter fast i grådaskhjärnan, någon som fastnat i det negativa. Man kommer helt enkelt aldrig upp ur gnälldiket och det är återkommande. Såklart vi mår dåligt ibland och behöver prata av oss men energitjuv är något helt annat.

Du nämner om att fastna i negativa mönster i din bok, kan man vara sin egen energitjuv?

- Alla kan fastna i den här mentaliteten men vi kan hjälpa oss själva och även andra, menar Lena Skogholm.

Hur kan en energitjuv påverka en arbetsplats?

- Det kan bli kännbara konsekvenser såsom försämrade resultat, försvårade samarbeten och en dålig stämning på arbetsplatsen.

Du menar ju att man kan hjälpa både sig själv och andra ut ur energitjuvsfällan, hur?

- Man kan hjälpa en person som fastnat i en negativ spiral, till exempel genom att bredda perspektiven med respektfulla frågor och vänliga formuleringar. Att säga ”Måste du vara så negativ!” hjälper ju oftast inte. Balansgången är att hjälpa en energitjuv som inte kan ta sig upp men utan att vi slipper klättra ned dit själva. Det handlar inte om en överdrivet positivt attityd utan att bredda perspektivet eftersom en person som har fastnat i grådaskhjärnan inte ser hela verkligheten utan bara problem.

Hur kan arbetsgivare göra för att undvika energitjuvar?

- Att vara lösningsfokuserad motverkar felsökarläget bidrar till en bra arbetsmiljö. Det är viktigt att hålla koll på stress och långvarigt hög arbetsbelastning för sina anställda. Är man slutkörd som anställd, inte minst kombinerat med organisationsförändringar, så kan orken saknas till att se något annat är grådaskhjärnans perspektiv. Den del av hjärnan som är aktiv när vi ser det som är bra och som jag kallar så finns det ingen energi till när vi är för trötta för den och då ser vi bara allt med grådaskhjärnan.


Tre tips för att bemöta en energitjuv:

Sätt gränser mot negativitet
Undvik att bli smittad av energitjuvens negativa attityd. Bekräfta personens upplevelse och lugna sedan känslorna med logiska tankar som breddar perspektivet. Märker du att det är svårt att värja sig mot energitjuven kan också fysiska gränser vara ett alternativ. Kanske behöver ni inte umgås så mycket?

Fråga ”positiva” frågor
Att skamma någon till en mer positiv attityd funkar väldigt sällan därför kan det vara ett bättre alternativ att ställa frågor som får personen att tänka mindre negativt som till exempel: ”vad tycker du ändå är det bästa med den här arbetsplatsen?” Eller: ”vad är det minst dåliga i situationen?” Fundera på om det finns något du kan fråga kring, även om det är litet, som kan få personen på mer positiva tankar.

Ladda batterierna
Har du en energitjuv i din närhet går det åt mycket energi. Kombinera detta med en stor arbetsbelastning och andra livshändelser så har du en ohållbar situation. När energin inte räcker till solskenshjärnan riskerar även du att hamna i grådasket. Återhämtning är med andra ord otroligt viktigt.


Vill du veta mer? Kolla in Lena Skogholms webbsida för en massa tips. Där kan du även köpa hennes bok ”10 tips för att bemöta en energitjuv”.

Lena Skogholm

Lena Skogholm

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.