Författaren och föreläsaren Lena Skogholm tipsar om hur man bäst ger tydlig och vänlig feedback.
Feedback. Alla som någon gång befunnit sig på en arbetsplats för att inte säga, haft en relation, vet hur viktigt just feedback är. Men om det är enkelt att säga så är det ju som bekant nästan alltid desto svårare att göra. Samtidigt är fördelarna med att lära sig att ge ”rätt” feedback stora vare sig det handlar om en mer effektiv arbetsplats eller harmonisk relation.
För Lena Skogholm som föreläst om ämnet i flera år och sett att många tycker det är svårt att ge feedback och drar sig för det.
- Vi är flockdjur och utan flocken så dör vi. Ger vi då feedback så utmanar vi relationen. Vi vet inte hur återkopplingen kommer att tas emot. I värsta fall kan det få negativa effekter. Det är därför jag tror många tycker detta är knepigt. Denna konflikträdsla gör att man pratar med kollegan i stället eller går till chefen, säger Lena Skogholm och fortsätter:
- Är det något som skaver som man väljer att inte ta upp så kan det lätt leda till att man föreställer sig saker. Man skapar en större distans till den andra personen i onödan och missar kanske möjligheten att utveckla relationen.
Hur bra tycker du att vi är på att feedbacka?
- Vad jag har sett kan många utvecklas inom området. Med det sagt är det viktigt att vi lyfter blicken och tar en titt på hur vi skulle kunna göra. Man skulle kunna sammanfatta tydlig och vänlig feedback som en ödmjuk attityd. Att vara nyfiken och välkomna andras perspektiv. Det handlar om att ge jag-budskap och ställa frågor som öppnar upp en dialog.
Men det kan ju vara rätt svårt att både få feedback men också hantera någons fragila ego när man ger feedback, hur tänker du där?
- Jag förstår det där med stolthet men man kan också tänka på att man får högre status om man går in med mer öppen attityd. Man visar sig sårbar och att man vill kommunicera. Det är här vi lurar oss själva när vi tänker att vi inte ska ge oss eller backa. I längden vinner vi på den ödmjuka approachen.
Så vad är dina tips för att utöva tydlig och vänlig feedback?
- Tänk på vilka meningar, ord och ton du använder. Se hela tiden till att vårda relationen och bekräfta personen och öppna upp för dialog. Du kan exempelvis börja med jag-budskap såsom ”Jag har tolkat eller sett…” och lyft den positiva intentionen som finns bakom beteendet du ska ge feedback om. Avsluta med en fråga som till exempel: ”skulle det vara okej för dig?” eller ”vad tänker du om det?” Och självklart ska du själv alltid välkomna feedback.
Vill du veta mer? Kolla in Lena Skogholms webbsida för en massa tips. Där kan du även köpa hennes bok ”10 tips på hur du bemöter en narcissistisk person”.