Doris Dahlin är beteendevetare och medförfattare till ett flertal böcker om hur man hanterar just känslor.
Arbetsplatsen är kanske förvånande nog en av de mest emotionella kontexterna många av oss rör oss i. Här ska inte bara en rad olika människor samsas under ett och samma tak utan därmed även känslor. Konflikter, relationer, samarbeten och dialoger kan resultera i många omtumlande situationer och känsloyttringar. Så hur påverkar detta en arbetsplats och hur ska man hantera både andras och sina egna känslor?
Doris Dahlin är beteendevetare och medförfattare till böckerna ”Drunkna inte i dina känslor”, ”Drunkna inte i andras känslor” och ”Simskola för sensitivt begåvade”.
Många tycker nog att känslor inte hör hemma på en arbetsplats, vad tycker du?
- Jag tycker att man lurar sig själv om man tänker så. Känslorna finns där oberoende av om man vill eller inte. Däremot handlar det ju om att kunna balansera känslorna på en arbetsplats.
Vad får denna ”känslolöshet” för konsekvenser på en arbetsplats?
- Att trycka undan dem gör oftast att de bara växer där under ytan och på sikt snubblar man ofta på den där högen man sopat under mattan. Inte minst så kan det ju innebära att man blundar för problem som finns på arbetsplatsen. Däremot är det förstås viktigt att fokusera på arbetsuppgifterna.
Hur ska man göra som arbetsgivare om man har någon som man anser vara väldigt känslosam?
- Som arbetsgivare är det viktigt att man samtalar enskilt med den personen. Att försöka reda ut vad som ligger bakom och förklara hur det påverkar omgivningen samt inte minst hitta lösningar. Det är väldigt viktigt att inte skuldbelägga!
Och hur kan man som medarbetare göra för att undvika att drunkna i sina egna känslor på grund av en arbetsrelaterad situation?
- Det första man ska komma ihåg är att det är okej att känna känslan men agera inte på den alltför snabbt. Gå ifrån och andas, tänk på en lugnande bild som till exempel en blomma eller vad som passar dig. Om du inte har någon annanstans att gå på jobbet så göm dig några minuter på toaletten, säger Doris Dahlin och fortsätter.
- Kombinera känslan med reflektion. Ta några djupa andetag, ge dig tillfälle till lugna stunder med dig själv där du funderar över vad som gör dig så ledsen, arg eller vad det nu är du känner. Skaffa dig på så sätt ett helikopterperspektiv, ställ dig i tanken en bit ifrån och bestäm vad som kan vara en bra strategi
Har du några konkreta tips på hur man kan läka det emotionella traumat efter en arbetsrelaterad konflikt?
Det är olika för olika individer och beroende av vilket och hur starkt traumat är. Men ett sätt kan vara att skriva ned sina känslor, skriva ett brev som man inte postar utan tvärtom kanske river sönder och under tiden säger till sig själv att nu lämnar jag detta. Det kan man behöva göra flera gånger. Är det av allvarligare art kan man behöva samtala med terapeut eller personalavdelning.
Mer information och publikationer hittar du här.
Doris Dahlin
Fotograf: Jan Åke Eriksson