I fjorton år har Tenant & Partner lyckats med bedriften att utses till en av Sveriges bästa arbetsplatser. För Lisa Vik som ansvarar för medarbetarfrågor ligger det inte bara prestige utan enormt mycket strategiskt arbete bakom denna titel.
Att utses till en av Sveriges bästa arbetsplatser av Great Place to Work är ingen enkel bedrift. Att kamma hem den titeln fjorton gånger i rad i konkurrens med Sveriges alla arbetsgivare, är inget annat än ett storverk. Något Tenant & Partner kan skryta med. Men för Lisa Vik som arbetar med medarbetarfrågor är det mer än bara skryt. Bakom detta ligger nämligen åratal av gediget strategiskt arbete som ger allt sötare frukt ju mer åren går.
Ni har utsetts till en av Sveriges bästa arbetsplatser, vad betyder utmärkelsen för er?
- Vi är otroligt stolta att vi har placerat oss på topplistan ända sedan 2008 faktiskt. Utmärkelsen är ett kvitto för oss på att våra arbetssätt fungerar och står sig i konkurrensen, men det viktigaste för oss är såklart att vi som medarbetare trivs på Tenant & Partner, säger Lisa Vik.
Nöjda medarbetare ger nöjda kunder
Att utses till en av Sveriges bästa arbetsplatser handlar inte så mycket om att ordna mysiga fikastunder för personalen eller nya skrivbord. Det handlar mer om kontinuitet, transparens och inte minst handlingskraft. Men det är också begrepp som kan vara diffusa vilket gör denna utmärkelse än mer betydelsefull.
Varför är titeln som en av Sveriges bästa arbetsplatser viktig?
- Jag skulle kunna svara med det enkla och givna svaret att nöjda medarbetare är grunden till allt företagande. Har du nöjda medarbetare får du nöjda kunder, engagerad personal gör att du kommer att kunna leverera bättre produkter eller tjänster, medarbetare som trivs sprider det vidare och fler söker sig till dig er organisation och så vidare, förklarar Lisa och fortsätter.
- Men för oss är det inte så mycket utmärkelsen att vi är en av Sveriges bästa arbetsplatser i sig som är viktig, utan vi drivs mer av att vi kan göra skillnad. Vår vision lyder: Tillsammans skapar vi ett inspirerande och meningsfullt arbetsliv. Och det gäller inte bara för oss själva utan att vi också kan bidra till att våra kunder, leverantörer och samarbetspartners får det. Det blir helt enkelt vårt bidrag till en bättre värld.
Konkreta insatser som ger resultat
Så hur börjar man om man har ambitionen att bli en bra eller kanske till och med en av Sveriges bästa arbetsplatser? Här finns inga enkla svar utan snarare ett batteri av olika insatser som sammantaget skapar en helhet som gör stor skillnad.
Hur har ni konkret arbetat för att få denna titel?
- Jag skulle säga att det handlar om både ett strategiskt och operativt arbete där frågeställningarna kring vem vi vill vara som arbetsgivare genomsyrar hela verksamheten. Hos oss handlar det om grundsynen att alla kollegor kan och vill utvecklas i sin yrkesroll, växa som människor och samtidigt bidra till företagets mål. Och så försöker vi skapa de bästa förutsättningarna för att alla ska känna att det kan vara sig själva fullt ut.
För just Tenant & Partner har detta arbete varit unikt inte minst med tanke på den speciella organisation som man skapat. Lisa Vik berättar mer.
- Vi är organiserade på ett för många kanske lite mindre traditionellt sätt. Vi har en chefslös organisation som bygger på självledarskap, vi saknar ledningsgrupp och har istället öppna forum där alla som vill får medverka. Så jag har svårt att peka ut någon specifik del utan säger som jag sa tidigare att vill du vara en attraktiv arbetsgivare så behöver det genomsyra alla delar av din verksamhet.
Många av de företag och organisationer som valt att gå med i Great Place to Work har gjort det för att få en extern och objektiv bedömning av de insatser man gör. Samtidigt som Great Place to Work årligen genomför en omfattande research för att utnämna rätt företag till denna prestigefulla titel, så behöver arbetsplatser hålla koll även resterande år.
Så förutom utmärkelsen från GPTW, hur har ni kunnat mäta resultatet?
- Vi ser exempelvis att vi jämfört med andra konsultorganisationer har en lägre personalomsättning, vi har höga frisktal och vi ställer kontinuerligt frågor kring hälsa och psykologisk trygghet vilka vi följer upp både på team- och företagsnivå. En annan tydlig måttstock är att sist jag mätte så hade 19 av våra senaste 20 rekryterade nya kollegor alla en relation till Tenant & Partner innan de sökte jobbet. Det vill säga det var personer som hade en bekant som arbetade hos oss, några hade tidigare arbetat hos kunder till oss, andra var kursare med kollegor osv. Så vi har ett starkt varumärke som arbetsgivare och kollegorna är goda ambassadörer för oss i vardagen.
Bli en bättre arbetsplats
Oavsett om det handlar om en liten eller stor organisation så är det som oftast möjligt att skala de olika metoderna. Om inte annat handlar det om att verkligen ta detta arbete på allvar. Åtminstone om man ska tro ett proffs som Lisa Vik.
Vad skulle du säga är det viktigaste inför ett arbete som detta?
- Att ta det på allvar! Att vara arbetsgivare är ett stort ansvar. Du får tillgång till stora delar av en människas liv och vakna tid. De spenderar mer vaken tid med dig som arbetsgivare än med sin familj ofta. Hur vill du att dina medarbetare ska känna både när de går till och från jobbet? Och vilken påverkan vill ni ha på samhället och hur vill ni tillsammans göra skillnad? Men nu kände jag att det kanske blev lite högtravande… Det är ju också viktigt att ha kul på vägen!
Så hur ska man ens börja som arbetsgivare. Ja, med en fjortonårig titel i hyllan så har Lisa Vik givetvis ett par tips eller flera. Tips som även involverar arbetstagare. Det här är nämligen en kollektiv insats med en kollektiv avkastning.
- Nummer ett är att se till att ni har ett klart och tydligt syfte med er verksamhet. Varför går ni till jobbet? Vad vill ni uppnå och bidra med? Om det inte redan är satt så involvera medarbetarna i den dialogen. Och generellt så tror jag starkt på att involvera medarbetarna i alla frågeställningar. Är det verkligen ni i ledningsgruppen som har bäst koll på och bör besluta om exempelvis er affärsutveckling? Eller finns det andra medarbetare som jobbar närmre den verksamheten och kanske era kunder? I så fall är det kanske där arbetet och beslutsfattandet ska ligga. Tillit är ett annat nyckelord om du vill förbättra din arbetsplats. Litar du på dina kollegor? Litar de på dig? Tillit måste finnas åt båda håll precis som palindromen visar. Medarbetarna behöver lita på chefen och sina närmsta kollegor och vice versa.